İMALAT MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Bölüm hakkında genel bilgiler:

Makina Fakültesi, mühendislerin daha geniş kapsamlı bir eğitime gereksinimlerinin giderek artması karşısında, Makine Mühendisliği Bölümü altında "İmalat Mühendisliği" adıyla yeni bir lisans programını sunmaktadır. İmalat Mühendisliği Programı mezunu bir mühendis, başlıca ve genel nitelikler yanında aşağıdaki temel özelliklere sahip olacaktır.

  • İmalat sistemleri ve yöntemlerinin tasarım ve yönetim becerileri,
  • Malzeme bilimi ve İmal usulleri bilgisi,
  • İmalat mühendisliğinin teknik sorunları çözebilmek için analitik beceri.

  • Eğitim amaçları ve program çıktıları, sanayi temsilcileri, danışma kurulu üyeleri, mezunları ve öğretim elemanları tarafından yapılmış tüm tavsiye ve öneriler ve ABET kriterleri dikkate alınarak belirlenmiştir. İmalat Mühendisliği Programına ilk öğrenci kabulu 2003/2004 akademik yılı güz döneminde 25 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Programda verilecek dersler, temel mekanik altyapı üzerine, imalat yöntemleri, otomasyon, kontrol ve yönetim disiplinlerini kapsayacak şekilde inşa edilmiştir. Programın ilk uygulaması sırasında, sekiz dönem için 154 kredi saat sağlanması gerekiyordu. Programın toplam kredilerine, temel bilimler kredilerin oranı % 23, temel mühendislik kredilerinin % 20 ve mühendislik tasarımı kredilerinin % 39’dur. Programın yaklaşık % 18’i genel eğitim, sosyal ve beşeri bilimler derslerinden oluşturulmuştur. Programın seçmeli / zorunlu ders kredileri oranı yaklaşık % 27 ve toplam kredilerin yaklaşık % 31’i İngilizce olarak verilen derslerle oluşturulmuştur. İmalat Mühendisliği Programı 14 öğretim üyesi, 1 yarı zamanlı öğretim üyesi, 6 araştırma görevlisi tarafından yürütülen programa toplam 286 lisans öğrencisi şu anda kayıtlı bulunmaktadır. Makine Mühendisliği Bölümündeki farklı öğretim elemanları da mühendislik mekanik ve temel bilimler derslerinde İmalat Mühendisliği Programı’nın uygulanmasına destek vermektedirler.


    İKZ '14

    Bu yıl “Touch the Talent / Yeteneğe Dokun” mottosuyla yola çıkan ve Şubat ayının son haftası beş ayrı birimde eşzamanlı olarak gerçekleşecektir. Yatırım Kulübümüzün koordinasyonunda tüm öğrenci kulüplerimizin sürdürmekte olduğu ortak çalışmalarıyla Avrasya’nın En Büyük Kariyer Zirvesi İKZ’14’e, bu yıl;

  • 75’ten fazla ulusal üniversiteden öğrenci katılımı,
  • 40’tan fazla ülkeden uluslararası öğrenci katılımı,
  • Toplamda ise 10.000’den fazla öğrenci katılımı,
  • 100’den fazla firma katılımı beklenmektedir.

  • ve benzeri birçok organizasyon ile “Yeteneğe Dokun”mak için bulunmaz bir fırsat yaratan İKZ’14 katılımcı firmalara; Nitelikli insan kaynağına doğrudan ulaşma, Firmanızın ihtiyaç duyduğu yeteneklere yönelme, İK seçme süreçlerinden bazılarını, işyerinize getirdiği iş yükü ve maliyetlerine katlanmak zorunda kalmadan, yerinde ve üniversite ortamında gerçekleştirme olanakları, Aynı zamanda tüketici olan öğrencilerde marka bilinirliği oluşturulması ve güçlendirilmesi, Üniversitemizin, yetkin öğretim kadroları ile tanışma network oluşturma olanakları, Gerek sektörden gerekse diğer sektörlerden katılımcı firmalarla network oluşturma olanakları, Alanında yetkin, ulusal düzeyde tanınmış, marka değerine sahip farklı alanlardaki uzmanlarla doğrudan tanışma, Öğrenci kulüplerimizin düzenleyeceği, pek çok alanda düzenlenecek özgün etkinliğe ücretsiz katılım gibi faydalar sağlanacaktır.


    Daralan Dergisi

    Daralan Dergisi temelleri İTÜ Makina Fakültesi'nde, imalat mühendisliği öğrencileri tarafından atılmış teknik-kültürel bir dergidir. Fakülte içinde doğan bu dergi, kısa süre içinde zincirlerini kırmış ve İTÜ çapında adını duyurmuştur. Dergi; teknik incelemeler, röportajlar, eleştiri yazıları ve öykü gibi türlerden oluşmaktadır.

    Daralan; bugüne kadar Çağla Kubat, Emre Kınay, Yılmaz Aslantürk, Buğra Gülsoy gibi ünlü isimler ile röportaj yapmıştır. Bunun yanı sıra, İTÜ'nün yeni, eski öğretim görevlilerine ulaşmış ve onlarla da hem akademik hem de sosyal hayata dair çok değerli fikirlerini okuyucuları ile paylaşmıştır. Daralan Dergisi, bir öğrenci dergisi olarak yola çıkmış bulunup bu bağlamda herhangi bir edebi kaygı taşımadan, herkesin sesini duyurabileceği bir platform olma amacı gütmektedir. Derginin çekirdek kadrosu harici, arzu eden öğrenciler istedikleri konularda yazı yayımlatma şansına sahiptirler.